Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: ransomware σε κινητές συσκευές

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή στους χρήστες , σχετικά με κακόβουλο λογισμικό () το οποίο προσβάλει κινητής τηλεφωνίας εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

virus ransomware ransomware

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό (ransomware) έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό “”, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό καθώς και “tablets”.

Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για περαιτέρω βοήθεια.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί το φαινόμενο και θα συνεχίσει την των πολιτών με οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο περιέλθει σε γνώση της σχετικά με το φαινόμενο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).